Camera Obscura

(9. emelet, 1001. terem)

Az egri CAMERA OBSCURA szerkezete egyszerű optikai eszköz: egy hatalmas méretű fényképezőgép a besötétített szobában. Az általa létesített kép egy fehér asztallapra vetítődik ki, így azon látni, hogy abban a pillanatban mi is történik a város valamely adott pontján.
Az ötletes technikai eszköz kisebb és hordozható változatát a rajz-és festőművészetben a pontos perspektíva felvázolásának segédleteként ma is alkalmazzák. Virágkorát a 18 században élte, amikor a tengerpartokon turisták százai szórakoztatására használták. Az egri Sötétkamra (lásd: keresztmetszeti ábra) a kontinens legrégebbi működőképes panoráma kivetítő berendezése. Hell Miksa bécsi csillagász a város lakosságának valamint a püspök vendégeinek szórakoztatására tervezte. Segítségével a város nevezetességeit ismerhetjük meg madártávlatból. A Camera Obscura kis termének mennyezetén lévő kerek nyílásban van egy forgatható fémhenger. Ebben találhatók a berendezés fő alkotóelemei: egy a hengerrel együtt forduló, billenthető szögű síktükör és egy hosszú fókusztávolságú gyűjtőlencse. A Sötétkamra kezelője karok segítségével körbe forgathatja a hengert, billentheti a tükröt, ezáltal különböző irányokból, közelebbi és távolabbi városképeket tud kivetíteni a fehér asztalra. A megjelenő kép minősége leginkább az időjárástól függ. Az optikák párásodása esetén és ködös időben a tárgyak képe életlenné válik, esetleg teljesen el is mosódhat. A kép élességét, – a zongoraszékhez hasonlóan emelhető és süllyeszthető – csavarmenetes lábú asztal forgatásával lehet állítani.

Kedves Vendégeink! Az eszköz működéséhez napfényre van szükség, így a téli nyitvatartási időszakban 14:00 után már nem tudunk itt előadásokat tartani. Megértésüket köszönjük!

 

Camera Obscurák szerte a világban:
Camara Oscura Word