Hell Miksa Csillagvizsgáló

(6 emelet, 701. terem)

1776-tól az egri Líceum csillagásztoronya, a Specula megkezdte működését, mely az akkori Kelet Európa egyik legjobban felszerelt csillagvizsgálója volt.  A megfigyeléseket a hatodik emeleti keleti és nyugati megfigyelőtermekből, a teraszról és a kupolából végezték. Az építtető Eszterházy Károly püspök kérésére Hell Miksa – magyar származású bécsi királyi csillagász – szerezte be a kor legkiválóbb csillagászati mérőeszközeit, a legjobb bécsi és londoni távcsőépítő műhelyekből.

1966-tól működik a Specula-Csillagvizsgáló, azaz a mai Hell Miksa Csillagvizsgáló, a Camera Obscurát és a látogatható Panoráma teraszt magában foglaló intézmény.

A Hell Miksa Csillagvizsgálóban – európaszerte egyedül álló módon – eredeti helyszínen, eredeti műszerek tárlata tekinthető meg. Különböző működési elvű tükrös és lencsés távcsövek, kvadránsok, napórák valamint a línea meridionális (délvonal). A tárlatbemutatáson kívül sokrétű programot kínálunk az érdeklődőknek: múzeumpedagógiai órák, múzeumpedagógiai foglalkozások, ismeretterjesztő előadások.