Tudományos Játszóház/Planetárium

(6. emelet, 703. terem)

A Tudományos Játszóház interaktív eszközei a fizikai jelenségek megértését „kézzelfogható” módon segíti. Az ide ellátogatók érdekes, saját maguk által elvégezhető kísérleteken keresztül ismerkedhetnek meg alapvető fizikai jelenségekkel, tudományos „játékokat” játszhatnak. A kísérletek sora a mechanikaitól az optikai eszközökön keresztül az elektromágneses érdekességekig terjed. Működtetésük élményt okoz nem csak a diákoknak, hanem a felnőtt látogatóknak is. Többször elhangzik tőlük: „Ha nekem, annak idején így tanították volna a fizikát, biztosan megszerettem volna”. Sokan visszaemlékezve, élményszerűen idézik fel Öveges professzor televíziós kísérleteit.

 

A Planetárium vetítőberendezés segítségével a csillagos eget, a Naprendszer bolygóit és azok mozgását ismerhetik meg a vendégeink. A 6 méter átmérőjű félgömbhéj-szerkeszet belső, közel 57 négyzetméteres vetítőfelületén az éjszakai csillagos égbolt valósághű képmása jelenik meg.
A műsorok az iskolai fizika- és földrajztantervekben szereplő csillagászattal kapcsolatos tananyagokat látványosan és élményszerűen közvetíti. A planetáriumi programok előzetes regisztráció esetén vehetők igénybe.