Állati jó múzeum
Az adott tantárgy mely témaköréhez illeszkedik: Állatismeret, természetvédelem, környezetvédelem, élőhelyismeret, ember és a környezet.
Rövid kivonata: A foglalkozás az Állattani Tanszék múzeumában zajlik. A múzeumbejárás előtt a preparátumkészítéssel és a múzeumi munkával ismerkedhet meg a hallgatóság. Ez után a korosztálynak megfelelő feladatlapot kapnak a múzeumbejáráshoz mely segít abban, hogy ne csupán néhány perc alatt átfussanak a múzeumon, hanem valóban át is nézzék a kiállított anyagot és megfigyeljék a fajokat.

Kapcsolódó tantárgyak: Természetismeret, Biológia, Természetismeret szakkör, Biológia fakultáció
Korosztály: Általános iskola: 1-8. osztály, Középiskola: 9-12. osztály
Létszám: 12-45 fő
Előadó: Dr. Varga János, Horotán Katalin

 

Gyűjtéstől, a gyűjteményig
A természettudományi múzeumok rendszerezett, vitrinben kiállított mozdulatlan darabjairól nehéz elhinni, hogy valaha éltek. Azért, hogy megérthessük a gyűjtemények célját, az óra keretében belebújunk a gyűjtő, a preparátor, a muzeológus és nem utolsó sorban a látogató bőrébe, sorra véve az egyes feladatokat, így megismerve, hogy jut el egy állat az élőhelyéről a kiállító szekrénybe. E közben az utazás közben pedig megismerjük a múzeumok munkáját, ami több, mint amit laikusként elsőre gondolnánk.
Megjegyzés: megfelelő időjárás esetén szabadtéri programként hirdethető (gyűjtőeszközök bemutatása miatt a téren kivitelezhető+ preparátumok, preparáló eszközök is bemutathatók), rossz idő esetén ugyanez teremben, ppt előadással kiegészítve. Összességében interaktív óra, így maximum egy osztály számára élvezhető.

Kapcsolódó tantárgyak: biológia: fajismeret, élőhelyismeret, rendszertan.
Korosztály: 5-12. osztály, felnőttek.
Létszám:
Előadó:
Horotán Katalin, dr. Varga János

 

Láthatatlan lakótársak
Az én házam, az én váram, szokás mondani. De valóban így van? Csak a családtagjainkkal, házi kedvenceinkkel osztjuk meg otthonunkat? A válasz egyértelműen nem. Az előadás során képzeletbeli sétát teszünk a lakásban, benézve a szekrény mögé, megemelve a szőnyeget, hogy minél több addig észrevétlen lakótársat találjunk, akik hosszabb-rövidebb ideig velünk élnek. Bajkeverők, kártevők vagy esetleg a hasznukra válnak? A körsétánk végére kiderül.
Megjegyzés: ppt előadás + mikroszkópizálás (csótány, házi légy, egér koponya stb.)

Kapcsolódó tantárgyak: biológia: fajismeret, élőhelyismeret, rendszertan, természetismeret, környezetünk ismerete.
Korosztály:
Létszám:
Előadó: Horotán Katalin, dr. Varga János

 

Élet az Eger-patakban
Ennek a rendhagyó órának a keretében senki sem lazsálhat, hiszen nem a tanteremben leszünk, hanem terepen, ahol erre a rövid időre kutatókká válunk. A gyűjtés mellett a gyűjtött anyagot szétválogatva határozunk és ismerkedünk a fajokkal, így azok, akik nem merészkednek a vízbe is sok hasznos ismerettel gyarapodhatnak majd. A program fontos célja a bioindikátor szervezetek szerepének bemutatása valamint a vizek védelme és a mi szerepvállalásunk ebben a folyamatban.
Megjegyzés: kizárólag szabadtéri program, így ajánlott felszerelés a gumicsizma vagy szandál viselete, gyűjtőhálót és edényeket kapnak a gyerekek. A gyűjtést együtt végezzük június közepétől szeptember végéig.

Kapcsolódó tantárgyak: biológia: fajismeret, élőhelyismeret, rendszertan, természetismeret, környezetünk ismerete.
Korosztály:
Létszám:
Előadó: Horotán Katalin, dr. Varga János

 

Rovarláz, hatlábúak Magyarországon
A rovarok nem tartoznak a legkedveltebb állatok közé, talán a lepkéket leszámítva gyakran ijesztőnek tartjuk őket, sőt már-már haszontalannak és bosszantónak. Talán erre a társaságra hatványozottan igaz, amit nem ismerünk, attól félünk, de ez a félelem valóban megalapozott? Ismerjük meg a hazánkban előforduló főbb rovarcsoportokat és az ezeket képviselő típusfajokat és keressük meg a válaszra a kérdést.
Megjegyzés: ppt előadás + mikroszkópizálás (lepkeszárny, hártyás szárny stb.)

Kapcsolódó tantárgyak: biológia: fajismeret, élőhelyismeret, rendszertan, természetismeret, környezetünk ismerete.
Korosztály:
Létszám:
Előadó: Horotán Katalin, dr. Varga János

 

Hódítók a növények és állatok között
Hogyan tudnak bizonyos növény-és állatfajok nagy területeken elterjedni a Földön? Mely tulajdonságok segítik őket ebben? A terjedés trükkjei növényeknél: magvak termések. Érdekes történetek a magok terjedéséről, a pollenek, spórák mikroszkópos vizsgálata. Gyorsan szaporodó állatok: adatok az állatok utódszámára, hódító utódformák: szárnyas hangyák, rajzó rovarok. Az inváziós fajok veszélyei napjainkban.

Kapcsolódó tantárgyak:
Korosztály: Gimnazisták számára ajánlott
Létszám:
Előadó: Dr. Pénzesné Kónya Erika PhD

 

Hol a gyógyszer? Gyógynövényeink anatómiája, hatóanyagaik helye, hatásuk
A gyógynövények hatóanyagai nagyrészt speciális sejtekben, képződményekben, függelékekben találhatók. Melyeket tudjuk láthatóvá tenni és mire hatnak? Néhány példanövény vizsgálata: citromfű, orbáncfű, kövirózsa, zsálya. Olajok kimutatása festékkel: hol van az illóolaj a fejes mirigyszőrben?

Kapcsolódó tantárgyak:
Korosztály: Gimnazisták számára ajánlott
Létszám:
Előadó: Dr. Pénzesné Kónya Erika PhD