Távcsöves észlelés a teraszról
Holdunk felszínének és naprendszerünk bolygói közül a Szaturnusznak – jellegzetes gyűrűjével – és a Jupiternek- holdjaival- való távcsöves megfigyelése, az éjszaka első felében.
A program felhőtlen égbolt esetén látogatható.

Kapcsolódó tantárgyak:
Korosztály: 13-18 éves korosztály
Létszám: 35-40 fő
Előadó: Zoller Gábor

 

Csillagászat kicsiknek
Az előadó kérdés felelt formában vezeti rá a kicsiket az általuk tapasztaltak alapján az égbolt látványára, jelenségeire és azok magyarázatára.
A fényjelenségektől, az égbolt, a szivárvány színein keresztül a csillagok színéig kapnak információt az óvódások. Csillagos égbolthoz, égitestekhez kapcsolódó ismert versikék, és mondókák közös elmondása biztosítja a tanulást és a hasznos látványos időtöltést a legkisebbek számára.
A napszakok és évszakok váltakozásának okait és magyarázatát vetített képek segítségével teszi az előadó érthetőbbé és érdekesebbé. Az előadás a legfontosabb csillagképeket is bemutatja, hozzájuk fűződő mesékkel, mondákkal. Az égitestek közül különös hangsúlyt kap a Nap és a Hold a két legismertebb és legfontosabb égitest.
Az előadás az 5-8 éves korosztály számára nyújt csillagászati ismereteket könnyed, játékos formában.

Kapcsolódó tantárgyak:
Korosztály:
Létszám:
Előadó: Dudás Zita

 

Veszélyes kisbolygók
Képzeletbeli utazás keretében áttekintjük a kisbolygó övezet kialakulását és szerkezetét. Megtudhatjuk mi a különbség a földközeli és a potenciálisan veszélyes kisbolygók között. A tunguz katasztrófa bemutatásával érzékeltetjük egy kisbolygó becsapódásának hatásait. Áttekintjük Földünk, kozmikus katasztrófák elleni védelmének legújabb tudományos lehetőségeit. Választ kaphatunk arra is, hogy kell-e félnünk az Apophis 2036-os visszatérésétől. Terv és fantázia a veszélyes kisbolygó eltérítésének lehetőségeiről!

Kapcsolódó tantárgyak:
Korosztály: felső tagozat, középiskolások
Létszám: 30-35 fő
Előadó: Dr. Vanyó József

 

Meteorok
Az előadás során fény derül a meteoroid, a meteor, és a meteorit közötti különbségekre. Megvizsgáljuk a meteorok viselkedését a légkörben, nyomon követjük a meteorrajok eredetét keletkezését, és változásait. Bemutatjuk a híres történelmi és napjaink legnagyobb meteorrajait. Megismerhetjük a meteorjelenség leglátványosabb fajtáját, a tűzgömböt. Hallhatunk a Naprendszer égitesteiről származó meteorokról. Megtudhatjuk azt is hogyan ismerjük fel a meteoritokat, az egyszerű kőmeteorittól a gyönyörű kristályokból állókig.

Kapcsolódó tantárgyak:
Korosztály: alsó és felső tagozat, középiskolások
Létszám: 30-35 fő
Előadó: