Fizika és képzőművészet
Az adott tantárgyak mely témaköréhez illeszkedik: Fizika: mechanika, optika; művészettörténet: modern művészet
Rövid kivonata: A különböző korok műalkotásain felismerhető egy sor fizikai jelenség: egyensúly, mozgás, hullámzás, erőterek, áramlások és a színhatások és a fényjelenségek egész sora. A műalkotások fizikai szemszögből történő vizsgálata igen tanulságos és ráadásul esztétikai többletet is ad a művek megértéséhez.

Kapcsolódó tantárgyak: fizika, művészettörténet, irodalom
Korosztály: Általános iskola felső tagozat, gimnázium (főleg művészeti tagozatos osztályoknak)
Létszám: 30-35 fő
Előadó: Dr. Ujfaludi László

 

Kísérletek -196°C-on
Az adott tantárgyak mely témaköréhez illeszkedik: mechanika, hőtan, természettudományos szakkörök
Rövid kivonata: Ilyen alacsony hőmérséklet a Földön nem létezik, éppen ezért tarthat különösen érdeklődésre számot a folyékony nitrogénnel végzett kísérletsor. Bemutatjuk, hogy az anyag tulajdonságában, gumiban, élő növényi szövetekben stb. milyen változások mennek végbe, ha a folyékony nitrogén hőmérsékletére lehűtjük. Hőtágulással kapcsolatos kísérletek, Leydenfrost-tünemény, gőzszökőkút, nitrogénrakéta stb. nyújthatnak rendkívüli élményt az érdeklődőknek.

Kapcsolódó tantárgyak:
Korosztály: 13-18 éves korosztály
Létszám: 35-40 fő
Előadó: Zoller Gábor

 

Örvényáramok, elektromágneses indukció
A hasonló című iskolai tananyag sokaknak riasztóan érthetetlen törvényei elevenednek meg az érdekfeszítő, meglepő kimenetelű kísérletekben. A Lenz-ágyú, a mágnes lassú esése rézcsőben, az indukciós kemence, a Waltenhofen-féle inga, az igen erős mágnesekkel végzett kísérletek sora tartozik a rendhagyó fizikaórába.

Kapcsolódó tantárgyak: természetismeret
Korosztály: 13-18 éves korosztály
Létszám: 35-40 fő
Előadó: Dr. Vida József

 

Légnyomással kapcsolatos kísérletek
Mindegyik kísérletben a légnyomáskülönbség a főszereplő. Bemutatjuk, hogy részben otthonainkban is megtalálhatók azok az eszközök (pezsgősüveg, befőttesüveg, kólás palack stb.), amelyekkel e témakör sok jelensége érdekes kísérletekkel demonstrálható.

Kapcsolódó tantárgyak: természetismeret
Korosztály: 13-18 éves korosztály
Létszám: 35-40 fő
Előadó: Dr. Vida József,  Zoller Gábor

 

Távcsöves észlelés a teraszról
Holdunk felszínének és naprendszerünk bolygói közül a Szaturnusznak – jellegzetes gyűrűjével – és a Jupiternek- holdjaival- való távcsöves megfigyelése, az éjszaka első felében.
A program felhőtlen égbolt esetén látogatható.

Kapcsolódó tantárgyak:
Korosztály: 13-18 éves korosztály.
Létszám: 35-40 fő.
Előadó: Zoller Gábor

 

Fizika a kocsmában (is)
Névnapi, születésnapi összejövetelre készülsz, vagy csak ügyességedet szeretnéd bemutatni barátaidnak, akkor csak üsd be a Google keresőbe a „kocsmai trükkök” szavakat és máris sok „varázslatos”, többségében fizikai ismeretekkel magyarázható kísérlet leírását, ill. videóját találod. Próbálkozhatsz ezek bemutatásával te is, és ha kellő gyakorlatra teszel szert, borítékolható sikered. A cím onnan származik, hogy ilyen egyszerű kísérleteket baráti összejöveteleken, büfékben, kávézókban beszélgetés, poharazgatás közben egymás szórakoztatására, megviccelésére, fogadásra gyakran szoktak bemutatni. A szükséges eszközök csaknem mindig ott vannak az asztalon, így könnyen összeszedhetők (pl. pohár, üdítőpalack, evőeszközök, fogpiszkáló, szalvéta stb.). Az előadás során nem csak láthatod a trükköket, de pontos magyarázatát is kézhez kapod, valamint te magad is kipróbálhatsz néhányat.

Kapcsolódó tantárgyak:
Korosztály: 13-18 éves korosztály
Létszám: 35-40 fő
Előadó: Dr. Vida József

 

Horror vacui – azaz az üres terektől való félelem
(Meglepő kísérletek a légnyomásra)
A kísérletek egy része olyan, amelyekkel gyermekzsúrokat, baráti összejövetelek programjait színesíthetjük. Csak néhány, nem szakmai elnevezésű kísérletcím: Ijesztgetős pezsgősüveg; Erővel legyőzhetetlen kávéfőző; Befőttesüveg-varázslatok; Szófogadó pingponglabda; Lufik kólás palackban; Megbolondult kémcső; Víz forralása szobahőmérsékleten; Összeroppanó sörös dobozok; Bivalyerős újságpapír; Repülő pohár; Porszívóágyú; Gyertyaoltogató kompótos doboz stb.

Kapcsolódó tantárgyak: természetismeret
Korosztály: 13-18 éves korosztály
Létszám: 35-40 fő
Előadó: Dr. Vida József