1. Érdekességek az ásványok és kőzetek világából
  A körülöttünk lévő szilárd világ felépítői az ásványok és az ásványokból felépülő kőzetek. A fenntartható fejlődés, a környezet védelme megkívánja az ásvány- és kőzetvilág alapvető ismeretét. A foglalkozáson geológiai érdekességeket mutatunk be, amelyeket a résztvevők kezükben tartva tanulmányozhatnak. A bátrabbak játékos felismerési vetélkedőn mérhetik össze tudásukat.

  Korcsoport:általános és középiskola, felnőtt
  Foglalkozás formája:interaktív, fotók és ásvány-kőzet minták gyakorlati megtapasztalása
  Létszám:15 fő
  Előadó: Polgár Márta
  Helyszín:Líceum vagy “D” épület

 2. Homokminták mikroszkóp alatt
  A homok a természet csodája, amely hosszú idő alatt keletkezik a körülöttünk lévő kőzetekből és ásványokból a lepusztulás, szállítódás, majd felhalmozódás során. A foglalkozáson az érdeklődők saját szemükkel győződhetnek meg a homokminták színes sokféleségéről.

  Korcsoport: általános és középiskola, felnőtt
  Foglalkozás formája: interaktív, homokminták mikroszkópos vizsgálata
  Létszám: 15 fő
  Előadó: Polgár Márta
  Helyszín: “D” épület

 3. Kőevő és kőkészítő baktériumok
  A baktériumok jelenléte a Földön több milliárd évre tekint vissza. Ezek közül vannak, amelyek életmódjuk során ásványokból kémiai elemeket használnak fel, elősegítve ezzel a mállási folyamatokat, majd ásványkiválásokat hoznak létre a működésük során. A foglalkozáson példákat kézbe véve áttekintjük a baktériumok és az ásványvilág kapcsolatát, a környezeti és bányászati összefüggéseket, valamint a Földön kívüli élet kutatásában játszott szerepüket.

  Korcsoport: általános és középiskola, felnőtt
  Foglalkozás formája: interaktív, diaelőadás, minták
  Létszám: 15 fő
  Előadó: Polgár Márta
  Helyszín: Líceum