Varázstorony Vetélkedő

Idén is várunk minden hetedik osztályost a Varázstorony Vetélkedőre!

Az egri Eszterházy Károly Egyetem VARÁZSTORONY egysége
és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Heves Megyei Csoportja
a 2020-2021-es tanévben is meghirdeti az országos

VARÁZSTORONY VETÉLKEDŐ
néven ismert háromfordulós versenyt, az alábbi időrend szerint:

 

Nevezés:                                                                             2020. október 01. – 2020. december 18.
Első forduló:
INGYENES VARÁZSTORONY LÁTOGATÁS*                    2020. október 01. – 2021. január 31.
Második forduló:
Online vetélkedő                                                                  2020.december 18. – 2021. március 16.
Iskolai válogató                                                                    2021. március 18. (csütörtök)
Harmadik forduló:
Országos döntő                                                                   2021. április 30. (péntek)

 

Résztvevők:
A versenyre magyarországi, ill. határon túli 7. osztályos tanulók nevezhetnek, osztályközösségekként – tanáraik révén, vagy egyénileg.

A verseny témaköre: Csillagászati és fizikai érdekességek.
A versenyzők a Varázstorony Planetáriumával, Csillagászati Múzeumával és Varázstermével kapcsolatos kérdéseken, illetve kísérleti feladatokon mérik össze tudásukat.

Tananyag, felkészülés:
– az INGYENES VARÁZSTORONYBELI LÁTOGATÁS* előadásainak anyaga révén,
– a Varázstorony honlapjára (www.varazstorony.hu) felkerülő képes, információs anyag révén,
– az online vetélkedő során, az egyes kérdéseknél megadott hasznos linkek segítségével.

*Jelenleg a Varázstorony zárva van a látogatók számára, a vetélkedő azonban folytatódik. A zárvatartás idején a tárlatok bemutatása és a planetáriumi előadás dokumentumfilmek formájában érhető el -mint egy virtuális látogatás – a Varázstorony Vetélkedő 2020 című lejátszási listán, melynek elérhetőségét igény esetén elküldjük a regisztráló tanároknak vagy egyéni versenyzőknek. Igényüket kérjük jelezzék a nevezési lapon: a Látogatás tervezett időpontja alatti rubrikába írják be: „videofelvételen”.

A verseny díjazása: Az országos döntő nyertesei és tanáraik között 200 000 Ft értékű nyereménytárgy kerül kiosztásra (csillagászati és természetfigyelő távcsövek, kísérleti eszközök, könyvek, könyvutalványok stb.). A döntő minden résztvevője kap emléklapot. Az online vetélkedő minden résztvevője névre szóló online oklevelet, vagy emléklapot tölthet le a verseny végeztével.

 A verseny célja:
– A természettudományos tantárgyak kedveltségének növelése;
– Tehetséggondozás, játékos tanulás és készségfejlesztés;
– Az önálló internetes ismeretszerzés képességének fejlesztése.

Nevezni: a mellékelt nevezési lap kitöltésével, e-mailben (varazstoronyvetelkedo@gmail.com) vagy online módon (Varázstorony Vetélkedő Nevezési Lap) lehetséges. Kérjük, a nevezéskor ne felejtse el azt az e-mail címet és telefonszámot megadni, amelyen kapcsolatot tudunk tartani!

További információt az alább mellékelt tájékoztató oldalunkon, illetve a második és harmadik forduló közeledtével kiküldésre kerülő részletes információs levelünkben találhat.

A vetélkedő az EFOP-3.4.4-16-2017-00024 pályázat támogatásával valósul meg.

Eger, 2020. szeptember 16.

Dr. Benczik Izabella sk
Egyetemi docens
EKE Fizika tanszék

Dr. Vida József sk.
Professor emeritus
a Varázstorony programszervezője

MELLÉKLET

A VETÉLKEDŐ LEBONYOLÍTÁSÁNAK RÉSZLETEI: 

Első forduló:
INGYENES LÁTOGATÁS A VARÁZSTORONYBAN*
Ebben a fordulóban nincs kiesés, minden benevezett versenyző továbbjut.
A látogatások időszaka: 2020. október 01. – 2021. január 31.
A látogatás időtartama: kb. 2,5 óra.
Helye: Eszterházy Károly Egyetem (EKE), Varázstorony, Eger, Eszterházy tér. 1.
A részvétel a programon ingyenes, de útiköltséget és szállást nem tudunk fizetni!
Minden 7. évfolyamos benevezett osztályközösség – előzetes időpont egyeztetés után – szervezetten részt vesz a Varázstorony programjában. A látogatásokat délelőtt- és délutánonként tervezzük (hétvégeken is!). Az időpont-ütemezést a nevezések beérkezése után az iskolákkal (tanárokkal) telefonon, vagy e-mailben egyeztetjük.

A látogatás programja:

• egy Planetáriumi előadás, melynek témája a Naprendszer, a csillagos égbolt titkai, érdekes csillagképek, a csillagok mozgása, idegen csillagok körüli bolygókutatás;
egy interaktív Varázsteremi tárlatvezetés: azaz alapvető fizikai jelenségek bemutatása és tanulmányozása csináld-magad kísérleteken keresztül;
interaktív tárlatvezetés a Csillagászati Múzeumban, melynek során megismerhetik a 18. században alapított obszervatórium eredeti műszereit; távcsöves megfigyeléseket végezhetnek;
látogatás a Sötétkamrában (Camera Obscura), ahol az óriás periszkóp segítségével a forgalmas városkép kivetíthető az asztalra;
• a Líceum épületének 44 méter magas Panoráma teraszáról megszemlélhetik, de le is fényképezhetik Eger csodaszép barokk épületeit és templomtornyait.

Második forduló:
Négyfordulós ONLINE VERSENY
Az online verseny időszaka: 2020. december 18. – 2021. március 16.
A fordulók beküldési határidői (mind 2021): január 13., február 3., február 24., március 17.

Az online versenyre egyénileg kell regisztrálni a versenyzőknek, a nevezéshez a nevük, email címük, iskolájuk és nevező tanáruk megadása szükséges. Nevezés után egy internetes megoldó felületre léphetnek be, ezen a felületen jelennek majd meg az újabb és újabb elektronikus feladatlapok a verseny egymást követő négy fordulójában, melyeket itt kell kitölteni és megnevezett határidőre beküldeni.

Iskolai válogató: március 18. (csütörtök). A benevezett osztályok tanulói házi, papíralapú vetélkedőn vesznek részt, amelyet mindenhol a fenti időpontban tartanak (a versenyzők saját iskolájában, a felkészítő tanárok szervezésével). Egységes feladatlapot központilag e-mailben küldünk ki. A feladatlapok eredményessége és az online versenyben felmutatott teljesítmény alapján választjuk ki a döntőre bejutó 40 fő hetedik osztályos tanulót.

A kiválasztás során a döntőbizottság meghatározott szabályok alapján korlátozhatja az egyazon iskolából vagy felkészítő tanártól érkező döntősök számát. A versenyszabályzat a Varázstorony honlapján megtalálható.

Harmadik forduló:
Országos döntő, április 30. (péntek). A döntőt egyéni versenyben a Varázstoronyban rendezzük meg, ahol vetítettképes teszteken és kísérleti feladatokon mérik össze felkészültségüket a versenyzők. Az ide bejutott tanulók benevezési tárgyként egy-egy tablót készítenek el erre az alkalomra (témakör: Kalandozás a Naprendszerben és idegen csillagok lakható bolygóin). Az erre kapott pontok beszámítanak a döntőn szerzett pontokba és a legsikeresebbek időszakos kiállításra kerülnek a Varázstoronyban.

 *A koronavírus okozta különleges helyzetben, a 2020/21. évi vetélkedőn a benevezett osztályok az alábbi alternatív felajánlásunkkal is élhetnek: Amennyiben az osztály lemondani kényszerül az ingyenes látogatásról, a tárlatvezetéseket és a planetáriumi előadást elküldjük videofelvételen a kapcsolattartó tanárnak. A benevezést ez esetben is az alábbi regisztrációs lap kitöltésével (vagy online módon) kérjük, a nevezési dátum helyére bevezetett ‘videofelvételen’ megjegyzéssel.

További és pontosabb információkat a Letöltésekben találhat.