Csobbanj a tudományokkal a Csillagvizsgálóval!

A Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont ellátogat augusztus 7-től 13-ig Berekfürdőre, a Csillagászati hét megrendezésére.

Csillagászati Hét Berekfürdőn 2023


A Csillagászati hét programja:
Délutáni foglalkozásokon, kicsiknek és nagyoknak egyaránt, saját maguk által elvégezhető fizikai, kémiai, elektronikai kísérletekben, csináld magad foglalkozásokban lehet részük.

Varázsgömbök; mágneses elven működő, csodálkozásra késztetőek; „láthatatlan” mágneses erőhatások; a csapdába ejtett fény; elektromágneses rakétakilövő; napelemes kisautók; hőlégballon; légágyú; a Bermuda-háromszög rejtélyének fátylát fellebbentő kísérlet; elektronikai összerakós; ügyességi próbák, szferifikáció (csak az tudja meg, hogy mi ez, aki kipróbálja), konyhai anyagok kémhatásának vizsgálata, színes cseppek – kísérletek mikro méretben, készítsünk pezsgőtablettát!
Okos csillagászati játékok (Naprendszer, planetárium, holdfázis kereső, csillaggömb), napórakészítés.

Csillagászati puzzle, keresztrejtvény, gnómón, camera obscura (lyukkamera), a Naprendszer égitesteinek, a Hold fázisainak modellezése, csillagászati memóriajáték. Csupa csináld magad –foglalkozás, melynek során az ügyességedre is szükséged lesz.
Szeretsz sakkozni? Itt előveheted tudásodat, de tanulhatsz is a sakkozást irányító programvezetőtől.

Az esti programokon a látogatók izgalmas kísérleti bemutatókban vehetnek részt. Megismerkedhetnek a folyékony nitrogénnel, a gáz állapotú héliummal, az otthoni kísérletezési lehetőségekkel, megtudhatják, hogyan kell gyufát készíteni, ruhát pörkölődés nélkül égetni, lángot színezni, egyszerű kísérleti eszközöket készíteni.

Érdekes tudományos előadásokat hallgathatnak meg a meteoritokról, a betlehemoi csillagról, a Hold titkairól, az Univerzum történetéről. De az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kiváló borainak kóstolása mellett hallhatnak arról is, hogy a modern orvostudomány mit tart ma a borról és néhány jó tanáccsal is el lesznek látva a minőségi borfogyasztással kapcsolatban.

Az utolsó két nap (szombat és vasárnap) színpadi bemutatóin hordók és palackok robbannak szét, roppannak össze fülsiketítő zajjal, palackrakéták repülnek az égbe, izgalmas kísérletek történnek mínusz 196 fokos folyékony nitrogénnel, színek kavalkádja változik a lombikban és a füstben.

Esténként a rendezvénytéren szabadszemes és távcsöves csillagászati megfigyelésen megismerhetik a csillagos égbolt csillagképeit, valamint a távcsövekkel felnagyított gyűrűs bolygót, a Szaturnuszt.

A Csillagászati héttel elsődleges célunk a természettudományok népszerűsítése.

A programok ingyenesek.